Grill

Kiełbasa na grilla – jak wybrać najlepszą?

W czasie wypoczynku na działce możesz zapomnieć o codziennych obowiązkach. Nie warto jednak zapominać o zdrowym odżywianiu. Najlepsza kiełbasa na grilla to taka, która jest nie tylko smaczna, ale także nie zawiera, wypełniaczy czy sztucznych barwników. Tuż przed majówką zapewne znajdziesz promocje na wyroby mięsne, które niekoniecznie będą miały dobry skład. Nie warto się na nie decydować. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, jaka będzie najlepsza kiełbasa na grilla.

Jaka kiełbasa na grilla będzie najlepsza?

Suche kiełbasy mają w Polsce wielu amatorów. Jednak na grilla najlepiej sprawdzą się te o nieco większej zawartości tłuszczu (jednak nie przesadzaj w drugą stronę – zbyt tłuste kiełbasy również mogą okazać się złym wyborem, zwłaszcza jeśli dbasz o linię). Dobrze sprawdzi się więc tradycyjna biała kiełbasa lub zwykła kiełbasa grillowa.

Gdzie najlepiej kupować kiełbasę na grilla? Kiedy tylko zaczyna robić się ciepło, sklepy spożywcze zaczynają kusić promocjami. Nie polecamy jednak patrzeyć wyłącznie na cenę. Kiepskiej jakości wędliny nie tylko nie będą smaczne, lecz także mogą spowodować problemy żołądkowe, których chyba nikt by nie chciał w czasie urlopu. Lepiej więc kupić naturalną kiełbasę z gospodarstwa wiejskiego.

Jak czytać skład kiełbasy na grilla?

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, kiełbasy na grilla powinny mieć dobry skład. Jednak co to znaczy? Tak jak w przypadku innych artykułów spożywczych, im krótsza liczba składników, tym lepiej. Warto też kierować się zasadą, że jeśli nie znasz nazwy jakiegoś dodatku, po prostu zrezygnuj z zakupu.

Kiełbasa powinna zawierać jak największą zawartość mięsa wieprzowego. Jeśli jest mniejsza niż 60%, z pewnością nie masz do czynienia z artykułem dobrej jakości. Poza zwykłą peklosolą inne konserwanty nie są potrzebne – wysokiej jakości wyrób wytrzyma długo i bez ich dodatku.

Co zamiast kiełbasy z grilla?

Kiełbasa z grilla to przekąska, bez której wiele osób nie wyobraża sobie majówki czy urlopu. Jednak nie jest to jedyny wyrób, który warto przygotować na świeżym powietrzu. Świetnym pomysłem będą również kolorowe szaszłyki lub warzywa nadziewane mięsem mielonym, które polubią szczególnie dzieci. Poza tym dobrą odmianą będzie też swojska kaszanka na ciepło. Polecamy dwie metody przygotowania. Możesz wykonać nacięcia i umieścić w nich cebulkę, szczypiorek i oraz ulubione przyprawy lub wymieszać wszystkie składniki i grillować w folii spożywczej.

Podsumowanie

Kiełbasy z grilla mogą być nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Ważne jednak, by wybrać artykuły wysokiej jakości o umiarkowanej ilości tłuszczu (na przykład 20%). Skład takiego wyrobu powinien być jak najkrótszy – barwniki czy wzmacniacze smaku nie są do niczego potrzebne, jeśli wyrób jest dobrze doprawiony. Zwróć także uwagę na zawartość mięsa.

Na grillu najlepiej sprawdzają się oczywiście naturalne wędliny z gospodarstwa wiejskiego. Nie musisz jednak wyjeżdżać z miasta, by kupić naturalną kiełbasę. Teraz możesz zamówić ją bezpośrednio na swój adres, a my wyślemy ją pocztą kurierską. Wyroby pakujemy z wkładem chłodzącym, by mieć pewność, że dotrą do Ciebie w idealnym stanie. Planujesz większe przyjęcie? Paczka wędlin na grilla będzie strzałem w dziesiątkę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *