Pytanie, jak grillować kiełbasę, jest częstym tematem dyskusji przed każdym długim weekendem. Niemal w każdej rodzinie robi się to nieco inaczej. Niektórzy nacinają ją w dekoracyjny sposób, a inni zupełnie rezygnują z nacięć. Jedni używają mocnych przypraw, a drudzy nie chcą “psuć” kiełbasy dodatkami. Tak naprawdę nie ma jednej recepty, jak zrobić kiełbasę z grilla. Przedstawimy jednak kilka zasad, którymi warto się kierować, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Jak wybrać kiełbasę na grilla?
Zanim zaczniesz planować wyjazd na działkę, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości kiełbasy. Dlaczego to takie ważne? Wyroby z supermarketu niestety nie będą dobrze smakować, a nawet mogą zaszkodzić osobom o delikatniejszym żołądku. Ich skład również pozostawia wiele do życzenia. O wiele lepszym pomysłem będzie więc kiełbasa grillowa z gospodarstwa wiejskiego.
Jaki rodzaj kiełbasy sprawdzi się najlepiej? Zależy to od Twoich preferencji, jednak zdecydowanie polecamy nieco tłustsze wyroby. Na grilla dobrze sprawdzi się też tradycyjna kiełbasa biała.
Jak przygotować kiełbaski na grilla?
Skoro wybraliśmy już odpowiednie wyroby, warto odpowiedzieć na pytanie, jak przygotować kiełbaski na grilla i czy rzeczywiście należy je nacinać. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Możesz ułożyć kiełbaski bezpośrednio na ruszcie bez żadnego przygotowania – będą wtedy bardziej soczyste. Nacięcia sprawią jednak, że duża ilość tłuszczu spłynie z kiełbaski, dzięki czemu Twoja przekąska będzie mniej kaloryczna.
Czy warto dodawać zioła? Wiele osób uważa, że dobrej jakości kiełbasa nie potrzebuje żadnych dodatków poza ketchupem czy musztardą. Inni wolą wersję bardziej pikantną. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, możesz dodać przyprawy przed grillowaniem lub postawić na bardziej doprawione wyroby, takie jak kiełbasa grillowa z chilli.
Jak grillować kiełbasę?
Podstawą grillowania jest dobrze rozgrzany grill. Będziesz wiedział(a), że to już pora, kiedy na węgielkach pojawi się biały nalot. Jak długo grillować kiełbasę? Najlepiej trzymać ją na środkowym ruszcie przez około piętnaście minut często obracając. Dzięki temu będzie miała chrupiącą skórkę i nie będzie surowa w środku. Powinna być dobrze brązowa, ale nie czarna.
Grillowana kiełbasa bez grilla
Dym z grilla węglowego przeszkadza Twoim sąsiadom albo nie masz podwórka, na którym można go rozpalić? Nic nie szkodzi. Możesz zrobić dobrą kiełbasę z grilla… nie wykorzystując grilla. Wykorzystasz do tego piekarnik lub patelnię (warto zaopatrzyć się w patelnię grillową, ale nie jest ona niezbędna). Co ważne, nie musisz dodawać już oleju czy margaryny – jeśli nacinasz kiełbaski, wypływający tłuszcz będzie już wystarczającym zabezpieczeniem przed wyciekaniem.
Podsumowanie
Jak dobrze grillować kiełbasę? Najlepiej trzymać ją na środkowym ruszcie przez około piętnaście minut aż skórka zrobi się dobrze brązowa. Możesz ponacinać kiełbaski lub zupełnie z tego zrezygnować. Wiele osób dodaje do kiełbasy przyprawy, lecz nie są one konieczne.
Kiełbasa z grilla może być także zdrową przekąską, jeśli postawisz na wyroby z dobrym składem. Takie właśnie są nasze swojskie wędliny, które wyrabiamy w naszym gospodarstwie na Lubelszczyźnie. Zapoznaj się z naszą ofertą i wybierz najlepsze naturalne wyroby dla siebie i swojej rodziny.