O nas

Kim jesteśmy?
Małgosia i Emil Sobieccy oraz nasze córki Ala i Weronika
Wprawdzie wychowaliśmy się na wsi, ale po szkole jak większość naszych kolegów i koleżanek zapragnęliśmy szukać szczęścia w wielkim mieście Warszawie. Studiowaliśmy, pracowaliśmy i korzystaliśmy z uroków miejskiego życia. Po siedmiu latach stwierdziliśmy jednak, że coraz bardziej irytuje nas praca na etacie i mieszkanie w małym mieszkaniu w bloku. Wróciliśmy na wieś, żeby zastanowić się co dalej, no i tak już zostaliśmy.
Nasze gospodarstwo
Mieści się na Lubelszczyźnie we wsi Dawidy. Liczy sobie
niewiele ponad 12ha. Specjalizuje się głównie w hodowli trzody chlewnej.
Hodowla zwierząt, którą zajmowali się nasi dziadkowie i rodzice dla nas wcale nie była taka prosta, ale zaczęliśmy modernizować gospodarstwo i powiększać stado. Obecnie liczy ono 50 loch, ale cały czas chodziła za nami myśl, żeby robić coś więcej. Mamy własną hodowlę, sami doglądamy tych zwierząt, żywimy własnym zbożem, wiemy, że robimy to jak najlepiej potrafimy, więc dlaczego mielibyśmy nie spróbować i nie zacząć sprzedawać własnej wędliny?
No i spróbowaliśmy! W kwietniu 2019r. w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego powstały nasze pierwsze wędliny. Przerabialiśmy jedną sztukę tygodniowo. Byliśmy dumni, a jednocześnie baliśmy się czy będzie nam się udawało sprzedać wędlinę, ale jak się okazało chętnych na jej zakup było tak wielu, że szybko stało się jej za mało.
Zapadła więc kolejna decyzja… budujemy zakład produkcyjny – działalność marginalna, lokalna i ograniczona


Nasz zakład MLO
Może to za dużo powiedziane , ale działalność marginalna, lokalna, ograniczona wiązała się z koniecznością przystosowania budynku, oddzielenia każdego z procesów technologicznych od siebie, zapewniając właściwe dla każdego etapu warunki temperaturowe, tak aby spełniały wymogi HACCP.
Oczywiście my takiego budynku nie mieliśmy, ale wystawiliśmy nasze samochody pod chmurkę, a garaż miał się stać naszą masarnią
Pierwsze prace rozpoczęły się na początku czerwca. W budowie pomagał kto mógł, rodzice, sąsiad , ale już we wrześniu budowę udało się ukończyć
i tak właśnie powstała nasza ciasna (bo licząca niecałe 90 m2), ale własna masarnia. Plan udało się zrealizować w 100 %, bo właśnie o to nam chodziło mieć malutki, rodzinny zakład, w którym będziemy robili może niezbyt wielkie ilości wędliny, ale za to będzie to wędlina najwyższej jakości
.
Nasze wędliny
W ostatnich latach mogliśmy zaobserwować znaczny wzrost świadomości wśród konsumentów. Dzisiaj poszukiwane są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i naturalne produkty.
W naszej działalności staramy się realizować zasadę „od pola do stołu”. Mięso, które wykorzystujemy w produkcji, pochodzi od zwierząt hodowanych w naszym gospodarstwie. Żywionych paszą, wyprodukowaną na bazie uprawianych przez nas zbóż. Mamy więc pewność co do jego jakości, a dobrej jakości mięso to dobrej jakości wędlina. Nie potrzebujemy wtedy żadnych polepszaczy, żeby uzyskać dobry produkt.
Dlatego wykorzystujemy jedynie najprostsze przyprawy, z niewielką ilością soli peklującej. Wędliny wędzimy naturalnie drewnem olchowym.
Nasze wędliny nie zawsze będą idealnie takie same pod względem koloru i wyglądu, bo każda partia mięsa jest inna, a proces wędzenia naturalnego za każdym razem przebiega inaczej, ale przez to są też wyjątkowe, bo nie są wynikiem masowej produkcji.
Działamy zgodnie z najwyższymi standardami w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP). Posiadamy stosowny certyfikat, który potwierdza, że produkowane przez nas wędliny oraz hodowla naszych zwierząt odbywa się w odpowiednich warunkach. Wymogi QAFP nakładają na nas obowiązek zapewnienia nadzoru weterynaryjnego oraz utrzymanie wysokiego poziomu higieny pracy dotyczącej ludzi oraz urządzeń. Jako firma posiadająca certyfikat QAPF podlegamy systematycznym kontrolom, które mają na celu sprawdzenie stanu przestrzegania standardów.
Jesteśmy dumni z tego, że chociaż wokół nas powstają ogromnie chlewnie i ogromne masarnie my nadal jesteśmy małym rodzinnym gospodarstwem, które oferuje Państwu to co polskie rolnictwo ma najlepsze – świeże, smaczne, a przede wszystkim zdrowe produkty bezpośrednio z gospodarstwa