📣 🔥 MEGA OKAZJA BLACK WEEK! 🔥 Wyjątkowa paczka Smaki Doliny Zielawy (2,65kg) TYLKO 135 zł 180 zł   🎁 SPRAWDŹ TERAZ

Aromatyczne szaszłyki z grilla

Aromatyczne szaszłyki z grilla – nasze propozycje

Kiełbasy, karkówki i kaszanki to nie wszystko. Na grillu powinno być także kolorowo! Jak zrobić szaszłyki na grilla, by zachwycić zarówno dzieci, jak i dorosłych gości? Jest na to wiele sposobów, a ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia. W naszym artykule przedstawimy wskazówki, jak się robi szaszłyki na grilla i podpowiemy kilka propozycji.

Jak zrobić szaszłyki na grilla?

Szaszłyki to idealne przekąski na majówkę, długi weekend czy wakacje na działce. Ważne jednak, by odpowiednio je przyrządzić. Jak zrobić szaszłyk na grilla? Wybrane składniki pokrój na równe kawałki (będą przypiekać się równomiernie), jednak nie za małe, ponieważ na grillu i tak się skurczą. Nabijaj je w taki sposób, by wilgotny składnik znajdował się koło suchego. Wykorzystaj do tego długie patyczki, które były moczone przez trzydzieści minut w wodzie (dzięki temu się nie przypalą).

Gotowy szaszłyk możesz przyprawić ulubionymi przyprawami oraz pokropić oliwą z oliwek. Piecz je na tacce do grilla lub owinięte w folię aluminiową przez około piętnaście minut.

Z czego zrobić szaszłyki na grilla?

Do szaszłyków idealnie sprawdza się swojska kiełbasa grillowa pokrojona w plasterki. Jeśli jednak jesteś fanem ostrzejszych smaków, dobrym wyborem będzie kiełbasa grillowa z chilli.

Z kiełbasą idealnie komponują się warzywa i inne dodatki, takie jak:

  • papryka (na jednym szaszłyku warto ułożyć kilka rodzajów),
  • cebula,
  • pomidorki koktajlowe,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • brokuły,
  • pieczarki.

Nietypowe pomysły na szaszłyki

Klasyczne szaszłyki z kiełbasą, papryką i cebulą są najczęstszymi gośćmi na polskich grillach. Nic w tym dziwnego – ich klasyczny smak ma wielu amatorów. Warto jednak choć raz na jakiś czas poszukać odmiany. Jakie szaszłyki na grilla warto wypróbować? Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

Szaszłyki z kiełbasą, pieczarkami i serem

Oczywiście nie każdy ser nadaje się do robienia szaszłyków. Warto postawić na takie gatunki, które nie rozpuszczają się tak szybko pod wpływem gorąca. Świetnie sprawdzi się cypryjski ser halloumi, który często można znaleźć w sklepach właśnie pod nazwą “ser na grilla”.

Szaszłyki z owocami

Nie tylko warzywa nadają się do szaszłyków z kiełbasą. Możesz dodać do nich także śliwki (świeże i suszone) czy kawałki jabłka lub gruszki.

Szaszłyki egzotyczne

Zależy Ci na bardziej nietypowym smaku? Do szaszłyków z kiełbasą możesz dodać także plasterki ananasów i kawałki mango. Dzięki tej nietypowej mieszance smaków goście jeszcze długo będą wspominać Twojego grilla.

Podsumowanie

Z czego zrobić szaszłyki na grilla? Podstawą są plasterki dobrej jakości kiełbasy, do których możesz dodać ulubione warzywa, owoce, pieczarki oraz kostki sera. Ważne jednak, by wszystkie składniki były mniej więcej równej wielkości. Gotowe szaszłyki należy grillować przez około piętnaście minut

Tak jak w przypadku każdego dania, ważna jest wysoka jakość produktów. Dlatego warto kupować kiełbasę do szaszłyków ze sprawdzonego źródła. W sklepie Smaki Doliny Zielawy zamówisz naturalne wędliny w niskiej cenie. Zapraszamy do zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *