Od 2012 roku prowadzimy nieduże gospodarstwo rolne zajmujące się hodowlą trzody chlewnej. W 2019 roku zaczęliśmy produkować swojskie wędliny, które obecnie dostarczamy klientom z całej Polski.
W październiku rozwój naszego gospodarstwa Smaki Doliny Zielawy docenił serwis farmer.pl – zdobyliśmy pierwsze miejsce w konkursie Innowacyjny Farmer 2022. Jury brało pod uwagę między innymi wykorzystywanie innowacyjnych praktyk rolniczych oraz zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko.
I miejsce w konkursie Innowacyjny Farmer
W tym roku odbyła się pierwsza edycja konkursu Innowacyjny Farmer, który ma na celu popularyzację innowacyjnych technologii oraz praktyk rolniczych, które pozwalają na zwiększenie efektywności produkcji rolnej, jej optymalizację, poprawę dobrostanu zwierząt lub zmniejszenie negatywnego oddziaływania produkcji rolnej na klimat i środowisko. Jury uznała, że Smaki Doliny Zielawy dobrze wpisują się w ideę konkursu, więc przyznało nam pierwsze miejsce w kategorii Produkcja Zwierzęca.
Gdy hodowla świń na małą skalę stała się nieopłacalna, chociażby z powodu ASF, to Małgorzata i Emil Sobieccy postanowili postawić wszystko na jedną kartę, poszerzyć swoją działalność i w praktyce nauczyć się nowego fachu. Dziś prowadzą nadal rodzinne gospodarstwo ale też z powodzeniem rozwijają sprzedaż swoich wędlin, pod własną marką „Smaki Doliny Zielawy” – pisze o nas Iwona Dyba z redakcji serwisu farmer.pl.
Nasze wartości
Od początku istnienia naszego gospodarstwa wyznajemy zasadę “od pola do stołu”. Wszystkie naturalne kiełbasy wytwarzamy we własnej masarni. Nie dodajemy do nich żadnych wzmacniaczy smaku, konserwantów czy sztucznych barwników. Każdy wyrób wędliniarski może mieć nieco inny kolor, ponieważ nie ulepszamy natury, gdy nie jest to konieczne. Wędliny zawdzięczają swój niepowtarzalny smak i aromat naturalnemu wędzeniu oraz mieszance naturalnych przypraw.
Trzoda z własnej hodowli
Nasze wędliny i swojskie kiełbasy wytwarzamy z wysokiej jakości mięsa wieprzowego. Skąd to wiemy? Ono również pochodzi z naszego gospodarstwa. Mamy własną niewielką trzodę chlewną, którą karmimy paszą na bazie zbóż z naszego pola. Nie prowadzimy wielkiej produkcji na masową skalę – wolimy raczej postawić na niewielką hodowlę i wędzenie mniejszej ilości wędlin, ale za to lepszej jakości.
Działalność w otoczeniu ASF
W 2018 roku w powiecie parczewskim, w którym znajduje się nasze gospodarstwo, było wiele zachorowań na afrykański pomór świń. Wielu rolników zrezygnowało wówczas z hodowli świń. My jednak się nie poddaliśmy i zaczęliśmy sprzedawać nasze wyroby. Z początku sprzedawaliśmy naturalne wędliny znajomym, później znajomym znajomych oraz w lokalnych sklepach, aż wreszcie wkroczyliśmy do Internetu. Obecnie wysyłamy wyroby do klientów z całej Polski dwa razy w tygodniu. Jest to całkowicie bezpieczne, ponieważ każda paczka z wędlinami jest odpowiednio zabezpieczona i wysyłana najszybszą możliwą metodą – pocztą kurierską. Zawsze pakujemy świeże niemrożone wyroby, które przygotowujemy w naszej masarni dzień wcześniej. Dzięki tradycyjnemu wędzeniu wędliny mają długi termin przydatności – możesz je przechowywać w lodówce przez minimum dwa tygodnie.
Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony farmer.pl