Szynka zrazowa

Zalety tradycyjnej wędzarni – domowy smak wędlin

Zalety i wady wędzenia żywności to częsty temat rozmów wśród miłośników swojskich wyrobów. Niestety tradycja samodzielnego wędzenia wędlin domowych powoli odchodzi w niepamięć. Zamiast tego coraz popularniejsze staje się grillowanie, które jest oczywiście szybsze, jednak nie do końca dobre dla zdrowia. Domowe wędzenie wędlin wymaga czasu, jednak zdecydowanie warto poczekać, by cieszyć się smakiem i aromatem tradycyjnej wędzonki. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, jakie są zalety prawdziwej wędzarni.

Wady i zalety prawdziwej wędzarni

W okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy na stołach większości Polaków pojawiają się naturalne wędlinyswojskie kiełbasy. Wiele osób już na kilka tygodni przed świętami rozpoczyna przygotowanie do domowego wędzenia żywności. Dlaczego warto wędzić? Dzięki temu masz wpływ na to, co trafi na Twój stół. Artykuły z supermarketu — choć zazwyczaj wyglądają ładnie — zazwyczaj zawierają wzmacniacze smaku, konserwanty i sztuczne barwniki. Możesz ich uniknąć, przygotowując szynkę i schab we własnej wędzarni. Aromat wędlin wędzonych będzie nie do podrobienia, więc warto poświęcić trochę czasu na samodzielne przygotowanie mięsa. To jednak nie wszystko. Wędzenie kiełbas to sztuka, która wymaga dużo cierpliwości. Daje jednak o wiele większą satysfakcję niż przygotowanie szybkich przekąsek na grillu. Nic więc dziwnego, że wędzenie wędlin domowym sposobem ma tylu amatorów.

Czy wędzenie kiełbasy swojskiej ma także wady? Niestety tak. Obecnie coraz więcej osób przeprowadza się do mieszkań w blokach, w których nie jest możliwe zorganizowanie nawet prowizorycznej wędzarni. Wędzenie na zimno (dzięki któremu można uzyskać najtrwalsze i najsmaczniejsze wyroby) zajmuje nawet do kilku tygodni. Niestety we współczesnym świecie coraz trudniej znaleźć na to czas. Wiele osób ma również wątpliwości, czy wędzenie kiełbasy ze sklepu to na pewno dobry pomysł. Nie mają przecież wpływu na to, skąd pochodzi mięso.

Rolada boczkowa

Jak kupować wędzone wędliny?

Chociaż wędzenie surowej kiełbasy we własnym ogrodzie nie zawsze jest możliwe, wiele osób decyduje się na zakup swojskich wędlin. Jest to oczywiście bardzo dobra opcja, jeśli nie masz swojej wędzarni lub brakuje Ci czasu na przygotowywanie wędzonek. Trzeba być jednak ostrożnym. Wędliny z supermarketów, które zostały podpisane jako „wędzone” mogły nie spędzić ani jednej godziny w wędzarni! Jak to możliwe? Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie wędzonek wymaga czasu i doświadczenia. Należy wybrać również odpowiedni gatunek drewna liściastego, a także zatrudnić co najmniej dwóch wędzarzy. Masowa produkcja wymaga jednak oszczędności, więc mięso zazwyczaj jest po prostu poddawane procesom, dzięki którym nabiera smaku i aromatu wędlin wędzonych.

Czy tradycyjne wędzenie jest zdrowsze? Zdecydowanie. Prawdziwe wędzonki nie wymagają dodatku sztucznych substancji konserwujących i mają większą zawartość mięsa. Zanim więc kupisz taki wyrób ze sklepu, sprawdź najpierw jego skład. Jeśli zawiera aromat dymu wędzarniczego, najprawdopodobniej nie jest to prawdziwa wędzona wędlina.

Nie bez powodu większość osób woli kupować wędzonki w zaufanych gospodarstwach rolnych. Tylko wtedy można mieć pewność, że każda wędlina i każdy wyrób wędliniarski z podrobów został wykonany tradycyjną metodą. Upewnij się jednak, czy wyroby zostały przygotowane z mięsa ze świń pochodzących z tego samego gospodarstwa.

Zalety i wady wędzenia żywności — podsumowanie

Wędzone wędliny mają wspaniały smak i aromat, który doskonale wpasowuje się w atmosferę przygotowań przedświątecznych. Ich wykonanie wymaga wiele cierpliwości, lecz daje ogromną satysfakcję. Dzięki temu masz również pewność, że na Twój stół trafią wyłącznie zdrowe wyroby bez dodatku konserwantów czy barwników. Zalety tradycyjnej wędzarni można wymieniać w nieskończoność, jednak nie każdy może sobie pozwolić na samodzielne wędzenie wędlin. W takim przypadku wiele osób decyduje się na zakup swojskich wyrobów. Jak to zrobić? Kupowanie ich w supermarketach jest ryzykowne — wędliny z supermarketu często zawierają aromat dymu wędzarniczego i wzmacniacze smaku. Zamiast tego warto więc nabyć je w małym gospodarstwie rolnym.

Mieszkasz w dużym mieście i nikt z Twojej okolicy nie ma własnej trzody chlewnej? Nic straconego. U nas zamówisz swojskie wędliny  z dostawą do swojego domu. Każda paczka z wędlinami jest dobrze zabezpieczona, dzięki czemu możesz mieć pewność, że będzie całkowicie bezpieczna w czasie transportu. Pakujemy wyłącznie świeże niemrożone wyroby, które przygotowujemy sami w przydomowej masarni ze świń z naszego gospodarstwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Drodzy Klienci!

Z powodu dużego zainteresowania wędliną przed Świętami Bożego Narodzenia zamówienia przyjmujemy tylko do 12 grudnia
 
Zostaną one wysłane 19 grudnia, aby dotarły do Was przed Świętami.
 
Wszystkie zamówienia składane od 13 grudnia będą wysyłane dopiero w połowie stycznia.