Chipsy i słodycze to części goście wielu polskich imprez. Niestety są nie tylko szkodliwe, ale także – mało oryginalne. Co na deskę przekąsek sprawdzi się lepiej niż niezdrowy poczęstunek? Oczywiście swojskie wędliny i wykwintne sery. To jednak nie wszystko. Sekretem idealnej deski mięs jest dobre skomponowanie wszystkich dodatków. W jaki sposób? W naszym artykule pomożemy Ci dobrać idealne składniki.
Deska przekąsek ze swojskich wędlin na przyjęcie
Deska serów i wędlin to przystawka, która nie ma żadnych wad. Robi się ją bardzo szybko i zawsze świetnie się prezentuje na stole. W zależności od tego, jakie składniki wybierzesz, stworzysz lekką kolację na spotkanie ze znajomymi albio królewską kompozycję na sylwestra lub urodziny.
Co na desce mięs i serów sprawdzi się najlepiej? Poniżej opisaliśmy nasze propozycje, ale tak naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Zanim jednak wybierzesz się na zakupy, upewnij się, że Twoi goście nie mają na nic uczulenia. Osobom z nietolerancją laktozy z pewnością będzie miło, gdy obok serów z mleka pojawią się również te w wersji wegańskiej.
Jakie wędliny na przekąskę?
Wyroby mięsne to oczywiście najważniejszy punkt Twojej przystawki. Jakie wędliny na deskę mięs sprawdzą się najlepiej? Warto wybrać kilka rodzajów, które różnią się smakiem i konsystencją. Boczek wędzony, który ma bardzo wyraźny aromat, będzie doskonale współgrał z delikatną pasztetową. Z kolei swojskie kiełbasy będą się dobrze prezentować w towarzystwie domowego pasztetu.
Pamiętaj jednak, żeby używać wyłącznie świeżych wędlin dobrej jakości. Szynka z supermarketu, która aż błyszczy od chemicznych dodatków, łatwo zniszczy efekt wizualny Twojej pracy. Zamów więc lepiej naturalne wędliny z gospodarstwa wiejskiego.
Jak ułożyć deskę przekąsek?
Jeśli wiesz już, jakie wędliny na przekąskę chcesz wykorzystać, czas wybrać pozostałe składniki. Warto postawić na takie dodatki, które podkreślą smak wędlin, a także… staną się wspaniałą dekoracją.
Sery
Wybór serów na przystawkę jest równie ważny, co wybór odpowiednich wędlin. Warto, żeby na desce znalazł się przynajmniej jeden ser miękki (np. camembert), półtwardy (np. cheddar), pleśniowy (np. gorgonzola) i długo dojrzewający (np. parmezan).
Sposób podania serów również jest bardzo ważny. Możesz oczywiście podać do deski przekąsek ostry nóż, jednak warto wszystkie składniki pokroić przed podaniem.
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa są nie tylko zdrową przekąską, lecz także wspaniałą dekoracją. Tak naprawdę wystarczy, że na desce serów ułożysz kilka pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, a Twoja przystawka będzie wyglądała, jak z pierwszorzędnej restauracji.
Najbardziej polecamy:
- winogrona,
- żurawinę (świeżą lub suszoną),
- borówki,
- suszone modele,
- pomidory,
- papryczki,
- oliwki czarne i zielone,
- liście sałaty,
- jarmuż.
Winogrona będą się najlepiej prezentować, jeśli pozostawisz je na kiściach. Z kolei drobne owoce możesz ułożyć w mniejszych miseczkach.
Pieczywo
Dobrej jakości chleb z piekarni, krakersy i grissini nie są oczywiście obowiązkowe w desce serów i przekąsek. Może się jednak okazać, że świetnie dopełnią kolorową kompozycję.
Orzechy
Zanim umieścisz na desce przekąsek orzechy, upewnij się najpierw, że Twoi goście nie mają na nie uczulenia. Najczęściej na polskich stołach pojawiają się orzechy włoskie i laskowe. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na fistaszki i pistacje.
Dodatki
Na desce przekąsek nie powinno zabraknąć także miseczek na dipy, sosy, a także… miód i dżemy (nie tylko żurawinowe). Jeżeli do tej pory nie łączyłeś/aś smaku słonych przekąsek ze słodkimi dodatkami, koniecznie wypróbuj tę kombinację.
Dekoracje
Jeśli już ułożyłeś/aś na desce wszystkie swoje ulubione składniki, pewnie nie potrzebuje już żadnych dodatkowych dekoracji. Możesz jednak ułożyć na niej gałązki bazylii lub kwiaty. Stokrotki, fiołki i mniszki będą doskonałym dopełnieniem przekąsek, a przy tym są całkowicie jadalne (choć polecamy sparzyć je wrzątkiem).
Podsumowanie
Jeśli nie masz pomysłu na imprezową przekąskę, świetnie się sprawdzi deska mięs i serów. Co przygotować, żeby wywrzeć wrażenie wszystkich gościach? Przede wszystkim dobrej jakości wędliny. Warto postawić na kilka wyrobów o intensywnym smaku i aromacie (na przykład schab wędzony lub karczek wędzony) i kilka bardziej delikatnych (pasztetowa czy pieczeń). Na desce przekąsek nie może również zabraknąć kilku gatunków serów oraz owoców i warzyw (na przykład oliwek czy winogron). Oprócz tego możesz wykorzystać także pieczywo i orzechy.