Zapiekanki

Przepis na domowe zapiekanki z piekarnika

Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis na bardzo proste zapiekanki, które świetnie sprawdzą się na podwieczorek lub kolację. W tym wydaniu w wersji z mielonką, ale świetnie sprawdzi się też szynka, schab, a nawet kiełbasa. W sumie można powiedzieć, że jest to takie danie na zasadzie co znajdziemy w lodówce, a do tego możemy wykorzystać pieczywo, które nie jest już pierwszej świeżości, więc nic nie marnujemy. U nas zapiekanki chętnie robią dziewczynki, bo takie własnoręcznie zrobione to przecież lepiej smakują.

Składniki:

  • Kilka bułeczek
  • Kilka plasterków Mielonki Smaki Doliny Zielawy
  • Żółty ser w kawałku
  • Masło

Ilości składników nie podajemy dokładnie bo możecie sami zdecydować jak dużo wędliny i sera znajdzie się na waszej zapiekance

Wykonanie:

Bułeczki kroimy na pół, smarujemy masłem i układamy na blasze do pieczenia. Mielonkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tartce o grubych oczkach. Układamy mielonkę na bułeczkach i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu aż ser się rozpuści a bułeczki zrumienią. Jeśli ktoś lubi można przed podaniem polać keczupem.

Dziewczynki robią zapiekanki :)

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *