Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis na bardzo proste zapiekanki, które świetnie sprawdzą się na podwieczorek lub kolację. W tym wydaniu w wersji z mielonką, ale świetnie sprawdzi się też szynka, schab, a nawet kiełbasa. W sumie można powiedzieć, że jest to takie danie na zasadzie co znajdziemy w lodówce, a do tego możemy wykorzystać pieczywo, które nie jest już pierwszej świeżości, więc nic nie marnujemy. U nas zapiekanki chętnie robią dziewczynki, bo takie własnoręcznie zrobione to przecież lepiej smakują.
Składniki:
- Kilka bułeczek
- Kilka plasterków Mielonki Smaki Doliny Zielawy
- Żółty ser w kawałku
- Masło
Ilości składników nie podajemy dokładnie bo możecie sami zdecydować jak dużo wędliny i sera znajdzie się na waszej zapiekance
Wykonanie:
Bułeczki kroimy na pół, smarujemy masłem i układamy na blasze do pieczenia. Mielonkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tartce o grubych oczkach. Układamy mielonkę na bułeczkach i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu aż ser się rozpuści a bułeczki zrumienią. Jeśli ktoś lubi można przed podaniem polać keczupem.
Smacznego 🙂