Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie 

Biała kiełbasa cieszy się największą popularnością w okresie świąt Wielkiej Nocy. Jest ona niezastąpionym dodatkiem do żurku. Podajemy ją również na ciepło z dodatkiem musztardy, chrzanu lub ćwikły. A my chcielibyśmy zaproponować ją w troszkę w innym wydaniu bo pieczoną w piwie. Biała kiełbasa pieczona w piwie jest aromatyczna, soczysta i błyskawicznie znika ze stołu.  

Składniki 

  •  6 szt. Kiełbasy Białej „Smaki Doliny Zielawy” 
  • 3 średniej wielkości cebule 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2/3 szklanki jasnego piwa 

Przygotowanie  

  1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.  
  1. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć, lekko zrumienić. Dodać musztardę francuską. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Wlać piwo. Chwilę poddusić. Patelnię zdjąć z ognia. 
  1. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 podsmażonej cebuli w piwie. Na to ułożyć kiełbasę i przykryć pozostałą cebulą. 
  1. Naczynie (nie przykrywać) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut, aż kiełbasa się zrumieni. 

Życzymy smacznego 😊 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.