Biała kiełbasa cieszy się największą popularnością w okresie świąt Wielkiej Nocy. Jest ona niezastąpionym dodatkiem do żurku. Podajemy ją również na ciepło z dodatkiem musztardy, chrzanu lub ćwikły. A my chcielibyśmy zaproponować ją w troszkę w innym wydaniu bo pieczoną w piwie. Biała kiełbasa pieczona w piwie jest aromatyczna, soczysta i błyskawicznie znika ze stołu.
Składniki
- 6 szt. Kiełbasy Białej „Smaki Doliny Zielawy”
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2/3 szklanki jasnego piwa
Przygotowanie
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć, lekko zrumienić. Dodać musztardę francuską. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Wlać piwo. Chwilę poddusić. Patelnię zdjąć z ognia.
- Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 podsmażonej cebuli w piwie. Na to ułożyć kiełbasę i przykryć pozostałą cebulą.
- Naczynie (nie przykrywać) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut, aż kiełbasa się zrumieni.
Życzymy smacznego ?