Rozpoczęcie roku szkolnego to doskonała okazja, by wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe, które będą wspierać rozwój naszych dzieci zarówno w szkole, jak i w domu. Wspólne przygotowywanie posiłków nie tylko umacnia więzi rodzinne, ale również uczy dzieci zdrowych nawyków, które są fundamentem dla ich przyszłości. Dziś mamy dla Was kilka pomysłów na smaczne i zdrowe śniadaniówki, które z łatwością możecie przygotować razem z Waszymi pociechami!
Koreczki z kabanosami
Któż nie lubi kolorowych i apetycznych przekąsek? Koreczki z kabanosami są nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych, dzięki dodatkowi świeżych warzyw, takich jak pomidorki, papryka czy ogórek. Proste w przygotowaniu i idealne do ręki dziecka – doskonałe na szybkie i zdrowe śniadanie w szkole.
Do przygotowania 6 sztuk potrzebujemy:
- 20g kabanosów od Smaki Doliny Zielawy
- 30g żółtego sera
- 6 pomidorków koktajlowych
- Wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Kabanosy i ser kroimy na małe kawałeczki.
- Składniki nadziewamy na wykałaczki, tworząc kolorowe i apetyczne koreczki.
Kanapka z pastą jajeczną i szynką
Nie ma to jak domowa pasta jajeczna! Świeże jajka, odrobina majonezu, posiekana szynka bez konserwantów i trochę zielonego szczypiorku – to przepis na pyszną i pożywną kanapkę, którą Wasze dziecko z przyjemnością zje na przerwie. Używając pełnoziarnistego pieczywa, dodacie dodatkowych błonnik i składników odżywczych.
Składniki:
- 2-3 Jajka
- 20- 30g szynki od Smaki Doliny Zielawy
- Pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- Ulubiona bagietka, bułka lub chleb
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kiedy wystygną, ścieramy je na tarce na grubych oczkach.
- Szynkę kroimy na drobna kostkę.
- Szczypior drobno siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku.
- Gotową pastę smarujemy kanapki.
Tortilla z szynką i warzywami
Tortilla to świetny sposób, by zapakować mnóstwo zdrowych składników w jeden, łatwy do zjedzenia placek. Możecie wykorzystać naszą zdrową szynkę, dodając do niej ulubione warzywa dziecka – takie jak sałata, ogórek czy papryka – i otrzymacie śniadanie, które z pewnością dostarczy energii na cały poranek.
Składniki:
- 1 tortilla
- 2-3 plasterki szynki od Smaki Doliny Zielawy
- 2-3 plasterki żółtego sera
- Serek do smarowania
- Ulubione warzywa
Sposób przygotowania:
- Kroimy warzywa i szynkę.
- Tortillę smarujemy serkiem.
- Na środku wzdłuż placka, układamy wszystkie składniki.
- Tortillę zwijamy. Najpierw składamy dwa wolne brzegi, a następnie zwijamy ciasno w rulon, jak gołąbka.
- Gotową tortillę przekrajamy na dwie części.
Quesadilla ze schabem
Szybka i sycąca – quesadilla ze schabem to hit, który pokochają wszystkie dzieci. Delikatny schab z naszego rodzinnego gospodarstwa, połączony z topionym serem i zapieczony w tortilli, stworzy posiłek zarówno pyszny, jak i pożywny.
Składniki:
- 2 tortille
- 30g schabu od Smaki Doliny Zielawy
- 30g startego żółtego sera
- 2 plasterki ananasa
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
- Pierwszy placek kładziemy prosto na patelnię,
- Schab i ananasa kroimy w kostkę.
- Przygotowujemy sos: mieszając ketchup z majonezem i smarujemy nim tortillę.
- Posypujemy żółtym serem i po kolei układamy pozostałe składniki.
- Przykrywamy drugim plackiem. Smażymy z obu stron na patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zarumieni.
- Po chwili, gdy ser nieco przestygnie, kroimy tortille na cztery albo sześć części (zależy, jaką macie śniadaniówkę).
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego są zarówno efektowne, jak i niezwykle smakowite. Proste w przygotowaniu, mogą być świetną przekąską do wykonania razem z dziećmi. Wystarczy rozłożyć ciasto, ułożyć na nim szynkę i zwinąć w rulon, który potem kroi się na małe porcje.
Składniki:
- Ciasto francuskie
- 20-30g szynki od Smaki Doliny Zielawy
- Papryka
- Kukurydza
- 20 g żółtego sera
- 4 łyżki ketchupu
- Jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Szynkę i paprykę kroimy na drobne kawałki.
- Ciasto francuskie smarujemy ketchupem.
- Na posmarowane ciasto układamy po kolei wszystkie składniki. Zostawiamy ok 1cm wolnego brzegu, żeby ciasto nam się dobrze skleiło przy zawijaniu.
- Ciasto zawijamy i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Ślimaczki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy około 20 minut.
Wytrawne muffiny z kiełbasą podsuszaną
A może coś zupełnie innego? Wytrawne muffiny z dodatkiem kiełbasy podsuszonej to świetna alternatywa dla słodkich przekąsek. Pełne białka i innych wartościowych składników sprawią, że Wasze dziecko długo nie poczuje głodu.
Składniki:
- Szklanka mąki
- Jajko
- 0.5 szklanki mleka
- Troszkę masła
- Kiełbasa podsuszana od Smaki Doliny Zielawy (może też być boczek lub szynka)
- Papryka
- 2 łyżki kukurydzy
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Większa szczypta soli
Dodatkowo: foremki na muffiny 10-12 sztuk.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Kiełbasę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na patelni i studzimy.
- Paprykę kroimy na małe kawałki.
- Wszystkie składniki łączymy w misce.
- Napełniamy foremki ciastem.
- Pieczemy przez około 25 minut, aż babeczki się zarumienią.
Wspólne gotowanie – dlaczego warto?
Wspólne przygotowywanie śniadaniówek do szkoły nie tylko gwarantuje zdrowe i zbilansowane posiłki dla dzieci, ale również staje się cenną lekcją na życie. Gotowanie razem z rodzicem rozwija w dzieciach praktyczne umiejętności. Odmierzenia składników, poznawanie kulinarnych procesów, przybliża przydatną umiejętność gotowania w interesujący sposób.
To także świetna okazja do rozmów na temat zdrowego odżywiania i pochodzenia produktów, co zwiększa świadomość żywieniową. Wspólne spędzanie czasu w kuchni wzmacnia więzi rodzinne, ucząc dzieci wartości współpracy i dzielenia się obowiązkami.
Na dowód tego, że przygotowywanie posiłków może być dziecinnie proste, zachęcamy Was do obserwowania naszych profili w mediach społecznościowych (Instagram, Facebook, TikTok). Przygotowaliśmy serię rolek, w których to nasze dzieci odgrywały pierwszoplanowe role w kuchni i z duma możemy przyznać, że poszło im naprawdę świetnie!
Podsumowanie
Dbanie o zdrowie naszych dzieci to jedno z najważniejszych zadań, jakie stawia przed nami rodzicielstwo. Oferując im smaczne, zdrowe posiłki, przygotowane z wysokiej jakości produktów bez dodatku konserwantów, możemy być pewni, że dostają to, co najlepsze. Zachęcamy Was do wspólnego gotowania i zapoznania się z naszą ofertą zdrowych i smacznych wędlin na naszej stronie smakidolinyzielawy.pl