📣 🔥 MEGA OKAZJA BLACK WEEK! 🔥 Wyjątkowa paczka Smaki Doliny Zielawy (2,65kg) TYLKO 135 zł 180 zł   🎁 SPRAWDŹ TERAZ

Pomysły na śniadaniówki

Pomysły na śniadaniówki do szkoły – zdrowe i pyszne rozwiązania na nowy rok szkolny!

Rozpoczęcie roku szkolnego to doskonała okazja, by wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe, które będą wspierać rozwój naszych dzieci zarówno w szkole, jak i w domu. Wspólne przygotowywanie posiłków nie tylko umacnia więzi rodzinne, ale również uczy dzieci zdrowych nawyków, które są fundamentem dla ich przyszłości. Dziś mamy dla Was kilka pomysłów na smaczne i zdrowe śniadaniówki, które z łatwością możecie przygotować razem z Waszymi pociechami!

Koreczki z kabanosami

Któż nie lubi kolorowych i apetycznych przekąsek? Koreczki z kabanosami są nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych, dzięki dodatkowi świeżych warzyw, takich jak pomidorki, papryka czy ogórek. Proste w przygotowaniu i idealne do ręki dziecka – doskonałe na szybkie i zdrowe śniadanie w szkole. 

Do przygotowania 6 sztuk potrzebujemy:

  •  20g kabanosów od Smaki Doliny Zielawy
  •  30g żółtego sera
  •  6 pomidorków koktajlowych 
  •  Wykałaczki

 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Kabanosy i ser kroimy na małe kawałeczki.
  3. Składniki nadziewamy na wykałaczki, tworząc kolorowe i apetyczne koreczki.

 

 

 

 

Kanapka z pastą jajeczną i szynką

Nie ma to jak domowa pasta jajeczna! Świeże jajka, odrobina majonezu, posiekana szynka bez konserwantów i trochę zielonego szczypiorku – to przepis na pyszną i pożywną kanapkę, którą Wasze dziecko z przyjemnością zje na przerwie. Używając pełnoziarnistego pieczywa, dodacie dodatkowych błonnik i składników odżywczych.


Składniki: 

  • 2-3 Jajka
  • 20- 30g szynki od Smaki Doliny Zielawy
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • Ulubiona bagietka, bułka lub chleb
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kiedy wystygną, ścieramy je na tarce na grubych oczkach.
  2. Szynkę kroimy na drobna kostkę.
  3. Szczypior drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Gotową pastę smarujemy kanapki.

 

Tortilla z szynką i warzywami

Tortilla to świetny sposób, by zapakować mnóstwo zdrowych składników w jeden, łatwy do zjedzenia placek. Możecie wykorzystać naszą zdrową szynkę, dodając do niej ulubione warzywa dziecka – takie jak sałata, ogórek czy papryka – i otrzymacie śniadanie, które z pewnością dostarczy energii na cały poranek.


Składniki: 

  • 1 tortilla
  • 2-3 plasterki szynki od Smaki Doliny Zielawy 
  • 2-3 plasterki żółtego sera 
  • Serek do smarowania 
  • Ulubione warzywa


Sposób przygotowania:

  1. Kroimy warzywa i szynkę.
  2. Tortillę smarujemy serkiem.
  3. Na środku wzdłuż placka, układamy wszystkie składniki.
  4. Tortillę zwijamy. Najpierw składamy dwa wolne brzegi, a następnie zwijamy ciasno w rulon, jak gołąbka.
  5. Gotową tortillę przekrajamy na dwie części.

 

 

Quesadilla ze schabem

Szybka i sycąca – quesadilla ze schabem to hit, który pokochają wszystkie dzieci. Delikatny schab z naszego rodzinnego gospodarstwa, połączony z topionym serem i zapieczony w tortilli, stworzy posiłek zarówno pyszny, jak i pożywny.


Składniki:

  • 2 tortille
  • 30g schabu od Smaki Doliny Zielawy
  • 30g startego żółtego sera 
  • 2 plasterki ananasa
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu


Sposób przygotowania:

  1. Pierwszy placek kładziemy prosto na patelnię,
  2. Schab i ananasa kroimy w kostkę.
  3. Przygotowujemy sos: mieszając ketchup z majonezem i smarujemy nim tortillę.
  4. Posypujemy żółtym serem i po kolei układamy pozostałe składniki.
  5. Przykrywamy drugim plackiem. Smażymy z obu stron na patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zarumieni.
  6. Po chwili, gdy ser nieco przestygnie, kroimy tortille na cztery albo sześć części (zależy, jaką macie śniadaniówkę).

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego są zarówno efektowne, jak i niezwykle smakowite. Proste w przygotowaniu, mogą być świetną przekąską do wykonania razem z dziećmi. Wystarczy rozłożyć ciasto, ułożyć na nim szynkę i zwinąć w rulon, który potem kroi się na małe porcje.


Składniki: 

  • Ciasto francuskie
  • 20-30g szynki od Smaki Doliny Zielawy
  • Papryka 
  • Kukurydza 
  • 20 g żółtego sera 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • Jajko do posmarowania


Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. Szynkę i paprykę kroimy na drobne kawałki.
  3. Ciasto francuskie smarujemy ketchupem.
  4. Na posmarowane ciasto układamy po kolei wszystkie składniki. Zostawiamy ok 1cm wolnego brzegu, żeby ciasto nam się dobrze skleiło przy zawijaniu.
  5. Ciasto zawijamy i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Ślimaczki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Pieczemy około 20 minut.

 

Wytrawne muffiny z kiełbasą podsuszaną

A może coś zupełnie innego? Wytrawne muffiny z dodatkiem kiełbasy podsuszonej to świetna alternatywa dla słodkich przekąsek. Pełne białka i innych wartościowych składników sprawią, że Wasze dziecko długo nie poczuje głodu.


Składniki: 

  • Szklanka mąki 
  • Jajko 
  • 0.5 szklanki mleka 
  • Troszkę masła
  • Kiełbasa podsuszana od Smaki Doliny Zielawy (może też być boczek lub szynka) 
  • Papryka 
  • 2 łyżki kukurydzy 
  • Łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Większa szczypta soli

Dodatkowo: foremki na muffiny 10-12 sztuk.


Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Kiełbasę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na patelni i studzimy.
  3. Paprykę kroimy na małe kawałki.
  4. Wszystkie składniki łączymy w misce.
  5. Napełniamy foremki ciastem.
  6. Pieczemy przez około 25 minut, aż babeczki się zarumienią.

 

Wspólne gotowanie – dlaczego warto?

Wspólne przygotowywanie śniadaniówek do szkoły nie tylko gwarantuje zdrowe i zbilansowane posiłki dla dzieci, ale również staje się cenną lekcją na życie. Gotowanie razem z rodzicem rozwija w dzieciach praktyczne umiejętności. Odmierzenia składników, poznawanie kulinarnych procesów, przybliża przydatną umiejętność gotowania w interesujący sposób. 

To także świetna okazja do rozmów na temat zdrowego odżywiania i pochodzenia produktów, co zwiększa świadomość żywieniową. Wspólne spędzanie czasu w kuchni wzmacnia więzi rodzinne, ucząc dzieci wartości współpracy i dzielenia się obowiązkami.

Na dowód tego, że przygotowywanie posiłków może być dziecinnie proste, zachęcamy Was do obserwowania naszych profili w mediach społecznościowych (Instagram, Facebook, TikTok). Przygotowaliśmy serię rolek, w których to nasze dzieci odgrywały pierwszoplanowe role w kuchni i z duma możemy przyznać, że poszło im naprawdę świetnie!

Podsumowanie

Dbanie o zdrowie naszych dzieci to jedno z najważniejszych zadań, jakie stawia przed nami rodzicielstwo. Oferując im smaczne, zdrowe posiłki, przygotowane z wysokiej jakości produktów bez dodatku konserwantów, możemy być pewni, że dostają to, co najlepsze. Zachęcamy Was do wspólnego gotowania i zapoznania się z naszą ofertą zdrowych i smacznych wędlin na naszej stronie smakidolinyzielawy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *