Kabanosy

Kabanosy – idealna przekąska na każdą okazję 

Na wycieczki, do pracy, na grilla – trudno o bardziej wszechstronne przekąski niż kabanosy. Przepis na te wyroby jest banalnie prosty i można wykonać je nawet samemu. Niezbędna jest do tego wędzarnia oraz… odrobina chęci. Jeśli więc chcesz przygotować swój pierwszy wyrób, poniżej prezentujemy, jak zrobić kabanosy swojskie.

Domowe kabanosy – przepis

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 30 g soli
  • 2 g cukru
  • 2 g pieprzu
  • 1 g czosnku granulowanego
  • 1 g kolendry mielonej
  • 1 g kminku mielonego
  • 100 ml wody
  • owijki do kabanosów

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszaj sól, cukier, pieprz, czosnek granulowany, kolendrę i kminek.
  3. Przypraw mięso przygotowaną mieszanką przypraw i dokładnie wmasuj w mięso.
  4. Odstaw mięso w lodówce na około 12 godzin, aby się dobrze przegryzło.
  5. Następnie zmiel w maszynce do mięsa – najlepiej użyj sitka o średnicy 4-5 mm.
  6. Dodaj do mięsa 100 ml wody i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż do rękawa cukierniczego lub maszynki do mięsa z nasadką na kabanosy.
  8. Wypełniaj owijki mięsem, formując kabanosy o długości około 15-20 cm.
  9. Wędź kabanosy w wędzarni w temperaturze około 60-80 stopni Celsjusza przez około 2-3 godziny.
  10. Gotowe kabanosy wędzone najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Gdzie kupić kabanosy wieprzowe?

Kabanosy tradycyjne według naszego przepisu są łatwe do zrobienia. Niestety na domowe wędzenie trzeba poświęcić trochę czasu. Pierwsze kiełbasy oczywiście mogą się nie udać (choć ten problem zniknie, gdy nabierzesz trochę wprawy). Rozumiemy też, że nie każdy ma możliwość ustawienia wędzarni w ogrodzie.

Kabanos

Kabanosy można kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak rzadko kiedy są to produkty wysokiej jakości. Często tą nazwą określane są kiełbaski baranie lub drobiowe ze sklepu. Warto jednak wiedzieć, że prawdziwe kabanosy powstają wyłącznie z wysokiej jakości mięsa wieprzowego. Polecamy więc kupować kabanosy swojskie z zaufanych gospodarstw wiejskich. Nie musisz jednak specjalnie jechać na wieś. Zdrowe wędliny zamówisz również przez internet.

Podsumowanie

Domowe kabanosy wieprzowe są ulubioną przekąską wielu Polaków. Jeśli masz trochę czasu i zapału, możesz spróbować zrobić je własnoręcznie w domowej wędzarni. Jakie mięso na kabanosy sprawdzi się najlepiej? Polecamy zmielone mięso z szynki wieprzowej lub łopatki. Nie zapominaj także o przyprawach, takich jak kminek, kolendra czy czosnek.

Jeśli nie masz możliwości wędzenia kabanosów w domu, nie polecamy kupować niezdrowych wyrobów w supermarkecie. Zamiast tego zamów je z naszego gospodarstwa wiejskiego. W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie wysokiej jakości swojskie wędliny, które przygotowujemy sami w naszej wędzarni. Nie dodajemy do nich sztucznych konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku. Wieprzowina pochodzi z naszego chowu, więc mamy pewność, że dostarczamy naszym klientom to, co najlepsze. Kabanosy domowe bezpiecznie pakujemy z wkładem chłodzącym i wysyłamy do klienta pocztą kurierską. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *